4Pärlfakta

Pärlor tillhör gruppen ädelstenar och är värdefulla naturprodukter. Jevelia erbjuder både kultiverade saltvatten-akoyapärlor och kultiverade sötvattenpärlor till konkurrenskraftiga priser. Endast särskilt utvalda pärlor sätts samman i ett Jevelia pärlsmycke vilket sker med gedigen fackmässig kunskap. Pärlhalsbanden och armbanden är professionellt knutna med dubbelknut av premium-silkestråd vid varje pärla. Kännetecknade för Jevelias kultiverade pärlor är fin lyster och form i ett bra förhållande mellan pris och kvalitet. 

Saltvattenpärlor – Akoya pärlor
Akoyapärla kallas den klassiska japanska och asiatiska pärlan. I Japan kultiveras det nu i över 100 år pärlor i musslor som kallas Akoa-Gai respektive Pinctada Martensi Fucata, vilket är det vetenskapliga namnet. 

Vid Japans sydliga kuster finns de största pärlodlingarna. Akoya-Gai musslan är liten och blir upp till ca 10 cm stor och producerar kultiverade pärlor i storleken 2-10 mm. Pärlorna sorteras omsorgsfullt efter olika kriterier. De vanligaste pärlstorlekarna som säljs i smycken är 6-7 mm. Redan vid 8 mm pärlstorlek stiger priserna raskt uppåt på grund av sällsynthet och vid ytterligare varje 0,5 mm stiger priserna ytterligare kraftigt.
 
Pärlorna skördas vanligtvis på vintern då vattnet är kallare. Under denna tid blir också varje lager pärlsubstans tunnare vilket ger den bästa lystern. Under sommaren blir varje lager pärlsubstans kraftigare men lystern i gengäld mattare. Varje dag skapar musslan 3 – 4 lager pärlsubstans i genomsnitt. Det blir flera tusen lager pärlsubstans runt pärlemorkulan under en odlingsperiod av 3 år. En kultiverad (odlad)kvalitetspärla har ca 0,5 mm pärlsubstans. 
 
En kultiverad (odlad) saltvatten-akoyapärla är en ren naturprodukt som består av ca 86% kalciumkarbonat, 12 % conchyolin och 2 % vatten. Kalciumkarbonat bildas både som kalcit eller aragonit. Det organiska ämnet Conchyolin är ett hornämne som sammanbinder aragonitkristallerna. Musslans naturliga färgspektrum kan resultera i att pärlorna kan få färger i vita, rosa, gröna, gula och blågrå nyanser. Endast ca 3 % av den sammanlagda produktionen utgörs av pärlor med blågrå färgton.
 
Efter en skörd har Akoyapärlmusslan producerat färdigt.

 Akoyapärlor erbjuds huvudsakligen i färgerna vitt, silver, rosa och champagne. ”Svarta” pärlor är sällsynta. I Japan och övriga asiatiska producentländer har det under många år utvecklats avancerade behandlingsmetoder som gör det möjligt att förädla kultiverade Akoya-råpärlor. Först borras pärlorna, därefter sker blekning, färgning och polering. Slutligen tillverkas uppseendeväckande och mycket stilfulla pärlsmycken i fler eleganta färger och nyanser jämfört med de naturliga huvudfärgerna.
 
Följande former förekommer: klot, oval, knapp-, dropp- och barockformade pärlor. Värdet av kultiverade Aoyapärlor beror främst på storlek, form, färg, lyster och ytkvalitet. Generellt sett är kultiverade saltvatten-akoyapärlor betydligt dyrare än kultiverade sötvattenpärlor då Akoyapärlorna växer långsammare och musslorna ger små skördar. 
 
 
Stöd Jevelia i arbetet för en god miljö
Akoya-musslan är ständigt hotad av miljögifter, utsläpp och föroreningar i haven kring Japan och de asiatiska länderna. Genom att köpa kultiverade saltvatten-akoyapärlor hjälper du Jevelia att bidra i kampen för de seriösa pärlfarmernas fortlevnad och för att den exklusiva näringen kan behålla sin status. Detta ökar möjligheterna att dämpa den starka teknikindustrins framfart och konsekvenserna i de känsliga områden som utgör livsmiljön för saltvatten-akoyamusslorna. 
 
Här kommer du direkt till Jevelias pärlsmycken
 
 
Sötvattenpärlor
Som kultiverade (odlade) sötvattenpärlor betecknar man pärlor som inte kultiveras i havet utan i insjöar. Mest känd är Biwa-pärlan som har fått namnet efter Japans största insjö, Biwasjön.
 
Variationerna när det gäller form, färg och storlek har gjort sötvattenpärlor populära. 
De finns i storlekar från 2 till 8 mm, genomsnittet ligger på 4 till 5 mm. Det är sällsynt med kultiverade sötvattenpärlor med en storlek som överstiger 10mm. "Hyriopsis schlegeli" heter den mest använda sötvattenmusslan som härstammar ur familjen av Unionide. Musslans utsida är vanligtvis brun, insidan däremot är slät och vit. Maximalstorleken av denna mussla kan vara 30 cm x 20 cm.

 För odling av pärlor kan denna mussla bestyckas med 20 till 60 vävnadsbitar. Sötvattenpärlor växer mycket snabbare än saltvatten-akoyapärlor. Därför är priset på sötvattenpärlor mycket lägre än för Akoyapärlor.
 
Sötvattenpärlor förekommer i färgerna: Vitt, creme, champagne, orange-rosa, lila, ljusviolett, mörkbrunt och brunt. Formerna har en spännvidd från oval, äggform, knappform, dropp -, och potatisform. Idag kan man kultivera nästan helt runda sötvattenpärlor upp till en beaktansvärd storlek av 8 mm. 
 
Här kommer du direkt till Jevelias pärlsmycken
 
 
Söderhavspärlor
Strikt sett är även Tahitipärlor Söderhavspärlor. Man betecknar dock med ordet normalt de vita till gråfärgade odlade pärlorna från Australien, Cook-öarna, Filippinerna och Indonesien.
Som mussla använder man silverläppiga pärlmusslan Pinctada maxima. Mellan hennes skal skapas den dyraste av alla kultiverade pärlorna: Söderhavspärlan.
Söderhavspärlor är kultiverade pärlor precis som Akoyapärlorna. Men, på några väsentliga punkter skiljer sig de sig åt: Storleken på Söderhavspärlorna sträcker sig från 8 mm till 22 mm. Färgspektret sträcker sig från vitt, guldgult, silvergrått, men också rosé, guld, grått och mörkgrått. De bästa kvalitetspärlorna kommer nästan uteslutande från Australien. Indonesien och Filippinerna har mest pärlor i en cremeton-färg.
 
Här kommer du direkt till Jevelias pärlsmycken
 
 
Tahitipärlor
Kultiverade pärlor från den svartläppade pärlmusslan Pinctada margaritifera betecknar man som Tahitipärlor. De kultiveras i franska Polynesien. Musslorna Pinctada margaritifera med deras grön-svartläppade pärlvävnad har alltid prisats på grund av de utomordentliga egenskaperna: Tjockleken och kvaliteten av pärlsubstansen och djupet samt brilliansen av färgerna. Pärlmusslan Pinctada Margaritifera är, vad som anbelangar färgerna, den mångsidigaste musslan. Färgsättningen av pärlan går inte att påverka och tros vara helt avhängigt av den enskilda musslans egenskaper. Det finns ingen kunskap över om det i vissa laguner eller i vissa vattentemperaturer är vanligare med vissa färger än andra, dvs. att pärlmusslan inte kan ”programmeras” av människan för att få fram en viss färg.
 
Storleken av pärlorna sträcker sig från 8 mm bis 19 mm. Tahitipärlor har en mycket brett färgspektrum. Anthrazit med olika schatteringar är den vanligaste färgen.
 
Exklusiva "peacock-colour", som skimrar i regnbågens alla färger är dyrast. Efter der kommer intensiv- grön-svart, därefter gråtoner och slutligen gula färger. Dessa pärlor är uppskattade och kallas för ”Drottningen av pärlan”
Polynesiska pärlmusslor kan som friska och starka exemplar blir upp till 30 år gamla, uppnå en respektabel storlek av 30 cm i diameter och få en vikt av 5 kg. De växer i de blå-turkosfärgade lagunerna där vattentemperaturen är 24 till 29 grader Celsius.
 
Här kommer du direkt till Jevelias pärlsmycken
 


Akoya Pärlhalsband – om gradering, härkomst och pris.
Elegant, vackert och glänsande! Med dessa ord beskrivs oftast utseendet av ett Akoya pärlhalsband.  Ett briljant smycke, modernt och samtidigt alltid klassiskt elegant med dess silkeslena lyster. 
 
Men när något är dyrbart och sällsynt märks det på priset. Internationellt sett kostar ett Akoya-halsband upp till 30 000 kronor i snitt. Priserna är höga, de högsta priserna betalas i USA, även om det där finns en hel del extraerbjudanden i butikerna då och då.
 
Om priset inte är något hinder så varför inte slå till direkt? Akoya pärlhalsband står för utsökta pärlor och imponerande lyster med en briljans som är så fantastisk att de verkar vara diamanter, färska, direkt ur havet. Akoya pärlhalsband har blivit symboler för skönhet och elegans och de tillhör världens mest populära pärlor.
 
Akoya pärlor graderas i ett kvalitetssystem.
 
Pärlorna sorteras efter form, yta, tjocklek på pärlsubstansen och lyster. Ca 1% av pärlskörden ger pärlor med en utmärkt glans och de är 96% fläckfria och matchar varandra utmärkt.
 
Även de pärlor som kommer från topp 5% av skörden har utmärkt glans ooch de är 90 till 95 % fläckfria. De matchar varandra mycket bra och har en rund form och ett tjockt pärlemorskikt.
 
Nästa kategori är de pärlor som tillhör 20 % av skörden. Deras lyster är bra och de är 80 till 90 % fläckfria. De matchar varandra bra i utseende, pärlorna är relativt runda i formen och tjockleken av pärlemorskiktet varierar från medium till tjockt, d.v.s att pärlorna har hög kvalitet.
 
Pärlor som kommer från andelen 50% av skörden har normal glans och deras fläckar är försumbara och ett fåtal. De matchar varandra i utseende och har en rund till off-rund form. Det handlar även här om snygga pärlor som håller klass och fin kvalitet.
 
När det gäller Akoya-pärlhalsband finns alltid flera alternativ att välja på för smyckesälskaren. Finns det en skillnad mellan japanska Akoya pärlor och s.k. Akoya pärlor från andra asiatiska länder?
 
När det gäller pärlor har Japan fortfarande de bästa och mest värdefulla pärlorna, det beror på att Japans pärlor har den bästa klotformen. I pärlindustrin gäller: Desto rundare pärla ju högre är priset.
 
Japanska Akoya pärlor är urtypen för den klassiska kvaliteten och standarden av vad ett pärlhalsband bör vara. Pärlodlare i Japans pärlfarmer tillhör världens högst betalda arbetskraft. Detta beror mycket på grund av det trista förfarandet att odla och få fram pärlor från ostron och musslor.
 
Men eftersom det finns så mycket konkurrens i världen har den japanska Akoya pärlindustrin saktat in efter att ha varit nummer ett. Det är uppenbart att de senaste åren när fina pärlhalsband från andra asiatiska länder började komma, har inneburit en konkurrens för japanska pärlindustrin. 
 
Oavsett om det är ett japanskt eller ett Akoya pärlhalsband från ett annat asiatiskt land så är priset normalt sett i stort likadant på grund av sällsyntheten och den dyrbara kvalitet som dessa pärlsmycken representerar. Men på senare år kan vi se att prisskillnader växer fram.  Det beror på att E-handlare lyckas kapa bort kraftiga påslag som flera mellanhänder lägger på. Detta kommer konsumenterna tillgodo.
 
Konkurrensen och kampen om det bästa pärlbandet har medfört att japanska fabriker snabbt blivit de största konsumenterna av Akoya pärlor från asiatiska pärlfarmare av rang. Det händer att Akoya-pärlor från andra länder i Asien importeras till Japan och där sedan blir ommärkta med etiketter “Made in Japan.”
Akoya pärlhalsband kan idag innehålla Akoya pärlor från olika länder i Asien. Det går inte längre att säga att det är japanska Akoya pärlor i ett pärlhalsband från Japan. Frågan väcks om det t.ex. verkligen är sällsynt sfäriska svarta Akoya pärlor från Japan i halsbandet? Detta som har gjort Japans pärlor känt en gång i tiden behöver inte vara japanskt idag. Skillnaden mellan ”Made in Japan” eller ”From Japan” går inte att fastställa.
 
Men det är fortfarande så att konsumenterna har rätt att veta om man betalar rätt pris för halsbandet man köper. Generellt tror kunder att om Akoya pärlhalsbandet kommer från Japan, så är det dyrt. För att man inte ska känna sig lurad ska man inte ta “Made in Japan” etiketten på allvar. 
Undersökningar visar att 80 % av Akoya pärlhalsbanden faktiskt kommer från andra asiatiska länder utanför Japan. Delarna kan vara från Japan, men pärlorna är från andra länder och kvaliteten är oftast mycket bra.
 
På grund av den beräknade 80 % andelen pärlor från andra länder i Asien och övrig andel 20 % japanska pärlor, är det extremt svårt att räkna ut vilket pris i förhållande till kvaliteten som är det bästa priset för ett Akoya pärlhalsband.
 
Det är egalt om konsumenter köper Akoya pärlhalsband bara för att normen för detta fina smycke fortsätter att visa sig vara stilbildande. Det väsentliga i sammanhanget är att dessa normer står för förstklassighet och skönhet, lyster och elegansen i Akoya pärlbandet – vare sig det handlar om pärlor från Japan eller från andra asiatiska länder. Det handlar om att dessa utsökta pärlor ger bäraren glans av klass. 
 
Jevelia erbjuder pärlsmycken med det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Under lång tid har Jevelia utvecklat samarbetet med ledande pärlfarmer runt om i världen. Resultatet av detta är att du kan köpa fina pärlsmycken utan att betala för mycket. Genom våra direktkontakter har vi kunnat minska antalet mellanhänder med följden av att påslag med flera 1000 procent har kapats bort. Tillsammans med Jevelia spar du mycket pengar!
 
Här kan du direkt gå till Jevelias pärlsmycken.
 


Pärlors kvalitet bedöms utifrån kriterier. 

Odlade (kultiverade) pärlor och äkta pärlor är båda produkter av naturen.

 

Jevelia använder sig av klassificeringssystemet för pärlor enligt följande:

 

Klass

Form

Yta

Pärlsubstans

Lyster

Kvalitet

A

Nästan rund, oval, avlång rund.

Naturliga
tillväxtkännetecken och utbuktningar.   

Medium

Goda reflektioner.

God

AA

Nästan rund till rund och symetrisk.

Naturliga
tillväxtkännetecken.

Tjock

Reflektionerna är ljusa.

Utmärkt

AAA

 

Huvudsakligen rund och sfärisk

 

Ett fåtal naturliga tillväxtkännetecken.

Mycket tjock

Reflektionerna är ljusa med tydlig form.

 

 

Excellent

 

AAAA samt AAAAA kvalitetsklassningen hör till pärlor i den absoluta toppkategorin där ett pärlhalsband betingar 5 - till 6 siffriga belopp. 

Carl von Linné var den förste som lyckades kultivera fram en rund pärla – på 1700-talet.
 
Äkta pärlor skapas i en mussla när ett främmande föremål oplanerat hamnar mellan muskelköttet. Ibland hävdas det att kultiverade (odlade) pärlor är en imitation eller t.o.m. en förfalskning. Naturpärlor blir till genom en tillfällighet, genom att t.ex. ett sandkorn eller en bit korall hamnar i musslan eller ostronet. Kultiverade pärlor växer till sig i musslan på exakt samma sätt, skillnaden är bara att det främmande föremålet som hamnar i musslan planteras in för hand tillsammans med en bit vävnad.
 


Kort om pärlornas historia 
Pärlor har genom historien varit kända och uppskattade i många kulturer. Sedan år 2300 före Kristus pekar kinesiska berättelser på pärlan som en värdefull egendom av adeln och som gåva till kejsare och kungar.

Antika hindu-texter från Indien hänvisar också upprepade gånger till pärlan, det hävdas till och med att guden Krishna upptäckte världens första pärla. I det antika Egypten var pärlemor uppskattad som dekoration även om användningen av den egentliga pärlan kom mycket senare, omkring 5 sekler före Kristus.
 
Även de gamla romarna uppskattade pärlor, särskilt som prestigeobjekt och symbol för välfärden – man lade ner mycket möda på att förbjuda ”ovärdiga” att bära pärlor. Den i särklass festligaste händelsen gällande pärlor i den romerska historien har att göra med en bankett som Kleopatra, den sista drottningen av Egypten, ordnade för den romerska Imperatorn Markus Antonius.
 
Festen dokumenterades av den romerska historieförfattaren Plinius den äldre i boken ”Natural History”. Även om några samtida historiker tvivlar på detaljerna och betydelsen av banketten, råder enighet över det faktum att den faktiskt ägde rum.
 
Väsentligt i historien är att Kleopatra hade slagit vad med Markus Antonius om vem av dem skulle kunna ordna den dyraste banketten någonsin.
 
Men när inget annat än en skål ättika serverades Kleopatra undrade Markus Antonius hur hon ville vinna vadet. På svar på frågan tog Kleopatra ett av sina pärlörhängen – enligt Plinius värda 10 miljoner Sesterzen, motvärdet i guld var 1000 pund guld, och låt dem sjunka ner i ättikan. Pärlorna löstes upp av den starkt syrahaltiga lösningen, Kleopatra drack ättikan och vann därmed vadet.
 
De gamla grekerna uppskattade pärlorna lika mycket, särskilt vid bröllop, då man tillskrev pärlorna att de för med sig kärlek. På grund av många pärlbäddar i Persiska Golfen hade pärlor stort värde även hos araberna. Koranen beskriver pärlorna som en av paradisets dyrbaraste skatter. 
 
In den västliga hemisfären var sötvattenpärlor mycket omtyckta hos de indianska urinvånarna som skördade pärlor ur floder och sjöar. En traditionsberättelse berättar exempelvis om en indiansk prinsessa som Hernande de Soto gav värdefulla gåvor: djurhudar, tyger, koppar och sötvattenpärlor.
 
Kolonialister från Spanien, Frankrike och England upptäckte alla naturstammar vilka använde pärlor i smycken och bedrev handel med dessa. Pärlor blev, så fort kolonialmakterna hade upptäckt deras otroliga förekomst i de amerikanska floderna, en av de mest eftertraktade produkterna som skickades från kolonierna till Europa.
 
Med sötvattenpärlorna ur de nordamerikanska floderna reste snart också saltvattenpärlor från Karibien och från Central - och Sydamerikas kuster till länderna i Europa.
 
Floden av pärlleveranser sinade på 1900-talet, då den hopplösa plundringen av förekomsterna och miljöförstöringen genom industrialiseringen satte stopp för den.
 
Förutom själva pärlorna, blev amerikansk pärlemor en exportsuccé, såväl ur de nordamerikanska kolonierna, och även senare, från USA. Huvudanvändningsområdet för pärlemor var tillverkningen av skimrande, glänsande knappar. Av dessa exporterades miljarder (mestadels från Iowa) till hela världen, fram till mitten av 1900-talet, då dessa ersatts snabbt med knappar av plast vilket då hade uppfunnits.
 
Under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet nådde pärlornas historia en vändpunkt. Vid denna tidpunkt upptäckte några japanska forskare, oberoende av varandra, en metod som gjorde det möjligt att stimulera ostron så att de producerar pärlor. Den person som slutligen koordinerade samtliga processer, hade affärssinne och kunde knyta ihop detta med ett världsvid marknads-kunnande var Kokichi Mikimoto, sonen till en gästgivare. Idag tillskrivs Mikimoto att det var han som på egen hand skapade den världsvida kulturpärlindustrin.  

Men faktum är att vår egen Carl von Linné var den förste som lyckades kultivera fram en rund pärla – redan på 1700-talet.
 


Skötselråd för pärlor 

Förvaring
Pärlor är naturprodukter. Därför är pärlornas yta mjuk och känslig. Genom kontakt med ädelstenar och metaller kan pärlorna lätt repas. Förvara pärlsmyckena skilt från andra smycken, bäst är att lägga varje pärlsmycke enskilt i en sidenpåse eller i ett omslag med ett tunt, mjukt linnetyg. Förvara ej i bomull då detta torkar ur pärlorna. Använd ej heller skinnpåse eller läderväska för förvaring av pärlor då garvsyran kan skada lystern.
Utsätt dina pärlsmycken ej för starkt solljus. Avstår från att bära pärlor vid solbad. Svett och solskyddskräm angriper pärlornas yta. Solinstrålning och förvaring nära värmeelement orsakar uttorkning av det yttersta pärlskiktet eftersom pärlsubstansen innehåller vatten. 

Användning
Avstå från att bära pärlsmycket vid den dagliga duschen eller i badet. Detta gäller även vid bad i hav eller i swimmingpool. Havsvattnet är inte fritt från föroreningar och vattnet i simbassängen innehåller en rad kemiska substanser, exempelvis klor.
Hantera även kosmetika med försiktighet. Undvik att spraya parfym på hudpartierna där pärlsmycket finns. Vi rekommenderar att du tar på dig pärlsmycket när du är klar med frisyren och sminkningen. Bär inte pärlsmycket på hud som har behandlats med kräm. Skydda pärlorna från kosmetika då dessa innehåller fett, syror och blekmedel. Undvik att bringa pärlorna i kontakt med hudsalva, krämer, tvål, shampoo, hårfärgningsmedel m.fl. preparat.
Undvik att utsätta pärlorna för stora temperaturskillnader. Har du burit pärlorna mot varm hud ska du undvika att lägga dem på en kall skiva eftersom pärlorna då kan spricka.

Rengöring
Pärlor tål inte rengöringsmedel. Gör rent pärlorna efter det du har burit dem med en fuktig linneduk. Använd aldrig olämpliga preparat och medel såsom borste, glasögon-rengöringsduk eller andra eventuellt kemiskt behandlade dukar. Rengör ditt pärlsmycke ej med mycket vatten, då våta silkestrådar under vissa omständigheter lättare kan skadas och du därför kan förlora pärlhalsbandet.
 
Underhåll
Ett pärlhalsband är till för att bäras, om du bär det ofta rekommenderar vi att du låter en juvelerare kontrollera det en gång om året och låter det träs om vid behov. Om du bara bär pärlsmycket ibland kan det gå flera år mellan kontrollerna och eventuell åtgärd. Tänk på att inget skulle vara förargligare än att se dyrbarheterna rulla runt på golvet.
Smörj in pärlorna med olivolja vartannat år för att de ska behålla glansen.
Om du följer dessa anvisningar kommer du att åtnjuta stor glädje av ditt pärlsmycke i många år och pärlorna kommer att tacka dig genom bibehållen lyster och lång livslängd.
 


Bilder och texter på jevelia.se Copyright Gestaltaren Mälardalen 2012-2024